úterý 24. ledna 2017

Nastavení mailového serveru na Windows – část 2/4

Nastavení mailového serveru na Windows – část 2/4

Router a firewall 

Mezi vaším mailovým serverem a internetem může být router a firewall. Je nutné ho správně nastavit, jinak váš server nebude přístupný. 

Pokud máte router

1. Váš server získá LAN IP adresu buď automaticky z DHCP serveru nebo ji musíte manuálně nastavit. V obou případech by daná IP adresa měla být statická.

2. Připojte se k vašemu routeru přes internetový prohlížeč. Většinou se jedná o adresu http://192.168.*.1/. Podívejte se do manuálu vašeho routeru pro přesnou adresu.


3. Najděte sekci “Virtual Server” nebo “Port Forwarding” pro namapování portů na váš server. V manuálu pro váš router zjistíte podrobnosti. Potřebné TCP porty jsou:

25, 110, 143, 465, 587, 993, 995

Pokud máte firewall

1. Povolte všechny příchozí TCP porty pro váš server.

Volitelné nastavení

1. Pro hostování dalších služeb emailů a kalendáře (CalDAV) a kontaktů (CardDAV) povolte následující TCP porty ve vašem routeru a firewallu:
  • Webmail: TCP 80 bez SSL
  • CalDAV a CardDAV: TCP 8008 bez SSL
  • CalDAV: TCP 8443 pro SSL
  • CardDAV: TCP 8843 pro SSL 
2. Pokud vaše síť nebo počítač používá nějaký firewall, který kontroluje mailová data, doporučujeme toto monitorování vypnout, jinak může dojít k ovlivnění odesílané a přijímané pošty.


Otázky:

1. Jak se připojím ke správě routeru?
  • Stačí najít manuál k vašemu routeru nebo to vyhledat na Google.
2. Je nutné vypnout inspekci paketů ve firewallu?
  • Ano, je to naprosto nutné. Podle našich zkušeností vedla inspekce paketů a monitorování portů jen k problémům. 
Doporučené nástroje:

1. Doporučený router: ASUS RT-AC66U – Tento router má hardwarový NAT a jeho funkce jsou ideální při použití v síti, kde chcete mít mailový server.

2. Doporučený antivirus a firewall: ESET NOD32 Antivirus – Tento antivirus podporuje v EVO Mail Serveru spuštění přes příkazovou řádku pro integraci kontroly virů v reálném čase.

Žádné komentáře:

Okomentovat