neděle 25. prosince 2016

Nastavení Gmail účtu v Microsoft Outlook 2016

Nastavení Gmail účtu v Microsoft Outlook 2016


Použitelné pro: Outlook 2016, Outlook 2013, Outlook 2010, Outlook 2007, Gmail, Google kalendář, Google úkoly

Mnoho uživatelů preferuje přistupovat ke službám Google přes Microsoft Outlook místo používání webového rozhraní Gmailu. Důvody jsou různé a v tomto návodu použijeme Gmail účet jako příklad jak pomocí Microsoft Outlook přistupovat k vašemu účtu Gmail. Pro toto je použit protokol IMAP a SMTP. V návodu používáme Microsoft Outlook 2016, ale předchozí verze (například 2013 a 2010) jsou obdobné.

Přidání Gmail účtu

Nastavení Gmail účtu v Outlooku je jednoduché. Jedná se jen o několik kroků:

1. Klikněte na [Soubor] v levém horním rohu 



2. Klikněte na [+ Přidat účet]


3. Klikněte na [E-mailový účet] a zadejte vaše jméno, emailovou adresu a heslo. Poté klikněte na tlačítko [Další >] v pravém rohu.


4. Zhruba po uplynutí 10 – 15 sekund bude váš Gmail IMAP účet nastaven. Klikněte na tlačítko [Dokončit] pro uzavření. 



5. V navigačním panelu na levé straně uvidíte vaše Gmailové složky. 


 

Na rozdíl od jiných programů pro správu emailů, v kterých musíte vyplnit název serveru a požadované porty, v Outlooku nic takového vyplňovat nemusíte. Microsoft Outlook si automaticky zjistí správnou adresu serveru a porty, které Gmail používá.  


Nastavení složek

V Outlooku si můžete zobrazit seznam všech složek co v Gmailu máte, ale nemusíte stahovat a synchronizovat všechny. Jen ty, které chcete. Například složka [Gmail]/All Mail obsahuje veškeré emaily a když ji nebudete synchronizovat ušetříte tím spoustu času a mnoho dat.

Zjednodušte si vaši práci s Google v Outlooku

Pokud používáte Gmail a Outlook, tak jste asi zjistili, že synchronizace probíhá jenom pro emaily. Vaše kontakty, kalendáře a úkoly z Gmailu se v Outlooku přímo nezobrazují. Bohužel Outlook toto neumí a pro tuto synchronizaci je nutné použít některý z doplňků pro Outlook od třetích stran. Mít přístup ke kontaktům, kalendářům a úkolům přímo z Outlooku je rozhodně hodně užitečné a ušetří vám spoustu času. Takto je můžete mít aktualizované na všech vašich zařízeních a počítačích. 


Je to velice překvapivé, ale i v nejnovější verzi Outlook 2016 stále nejde použít funkce Push Mail Notification pro účty nastavené v Outlooku. Jediným řešením, jak být upozorněn na novou příchozí poštu přes IMAP je stále kontrolovat, zda vám něco nepřišlo.


Nástroje na synchronizaci

Existuje několik programů pro synchronizaci Outlooku, například gSyncit, Companionlink, OggSync, Sync2, SyncMyCal a EVO Collaborator for Outlook. S těmito programy můžete automaticky synchronizovat vaše kontakty, kalendáře a úkoly. Některý program toho umí víc a některý míň. Co ale použít, pokud hledáte řešení pro synchronizaci Google kontaktů a úkolů a zároveň chcete být v reálném čase upozorněn na změnu v kalendáři a emailu? Program EVO collaborator for outlook je zatím jediným řešením, které poskytuje všechny tyto funkce a doporučil bych ho uživatelům Gmailu, kteří používají Outlook jako jejich hlavní nástroj pro poštu.

Žádné komentáře:

Okomentovat